Автор: Джон Талтън,  The Seattle TimesБоинг няма лукса да се

...
Автор: Джон Талтън,  The Seattle TimesБоинг няма лукса да се
Коментари Харесай

Време е да открием къде се крие проблемът с Боинг или ни очакват още турбуленции

Автор: Джон Талтън,   " The Seattle Times "

" Боинг " няма лукса да се бави с решаването на проблемите си, само че идното заседание на акционерите предлага опция на компанията да направи основни промени.

На 17 май компанията ще организира годишното си заседание на акционерите, където дневният ред включва избор на шефове, взимане на решение за възнаграждението на мениджмънта на корпорацията и гласоподаване на предложенията на акционерите.

В добавка, както заяви сътрудника ми, Лорън Розенблат, Министерството на правораздаването може да реши дали да повдигне наказателни искове против " Боинг " поради две съдбовни произшествия на 737 MAX през 2018 година и 2019 година

По-късно този месец Министерството на правораздаването ще вземе решение и дали да проверява компанията спазено ли е съглашението за отсрочено наказателно гонене от 2021 година, което разреши на " Боинг " да избегне наказателни обвинявания, в случай че извърши избрани условия до тази година.

Междувременно изстрелването на галактическия транспортен съд " Boeing Starliner " за първия му пилотиран тестов полет във вторник беше отсрочено поради проблеми с клапаните. Новият опит за изстрелване е плануван тъкмо за деня на събранието на акционерите на " Боинг ". Предвид предходните закъснения и проблеми на тази стратегия — кой знае дали изобщо ще се случи.

Проблемът " Боинг ", както го кръстих още през януари, не беше прегледан градивно, нито пък решен. По всичко проличава, че той се утежнява.

В своята публикация се пробвах да покажа грешките на компанията в по този начин наречения късен стадий на капитализъм, термин, фиктивен от един немски икономист преди век. Той разказва идния провал на свободния пазар. Но това към момента не се е случило.

Сега напъните ми са ориентирани към актуалните проблеми на " Боинг ", както и към някои съществени и други може би донкихотовски ограничения, които компанията би трябвало да предприеме.

По-рано през този жесток за компанията месец, моят сътрудник Доминик Гейтс заяви за следствие на Федералната авиационна администрация на " 787  Dreamliner ". Служителите във фабриката в Норт Чарлстън, Южна Каролина, са фалшифицирали протоколи за осъществени инспекции и инспекции там, където крилата на самолета са прикрепени към фюзелажа. За да бъдем почтени, " Боинг " осведоми регулаторите за пропуща през април.

Това е същата фабрика, в която тогавашният основен изпълнителен шеф, Джеймс МакНърни, реализира цялостно обединение на индустриалния развой през 2010 година (подпомогнат от дотации сред 800 милиона и 1 милиард долара). Ходът беше очевидна офанзива против профсъюзите в региона на Пюджет Саунд и докара до редуциране на доста работни места.

През 2021 година " Боинг " реалокира всички индустриални линии за самолета " Dreamliner " от Еверет в Северен Чарлстън. Това провокира унищожителен резултат върху стопанската система на окръг Снохоумиш и повдигна въпроси за бъдещето на голямата монтажна постройка там.

" Боинг " загуби 355 милиона $ през първото тримесечие на тази година, а обстановката се утежни в допълнение поради забавянето на производството на 737 MAX откакто панелът на фюзелажа на аероплан на " Alaska Airlines " се взриви във въздуха през януари.

„ Чака ни доста работа, само че ние сме изцяло уверени в нашето бъдеще “, написа изпълнителният шеф Дейв Калхун на чиновниците. „ Използваме този интервал, колкото и да е сложен, с цел да забавим съзнателно системата, да стабилизираме веригата за доставки, да посигурим фабричното произвеждане и да създадем по този начин, че " Боинг " да доставя предвидимостта и качеството, които нашите клиенти изискват в дълготраен проект. “

Миналия месец инженерът на " Боинг ", Сам Салехпур, който извади информация за проблемите в компанията, повтори своите обвинявания, че корпорацията е скрила рисковете за сигурността на " 787 Dreamliner " и на " 777 ", в показания под клетва пред подкомисията по вътрешна сигурност и държавни въпроси на Сената.

Проблемът " Боинг " оказва въздействие и върху самолетните компании, които зависят от неговите самолети. Например " United Airlines " накара водачите да си вземат непалтен отпуск този месец заради бавните доставки на " Боинг ", до момента в който " Southwest ", чийто флот се състои напълно от самолети на " Боинг ", спря наемането на водачи и стюардеси.

Коригирането на казуса " Боинг " ще бъде сложна задача.

Не съм първият, който споделя, че централата на компанията би трябвало да се върне в Сиатъл и да възвърне блестящите си инженерни обичаи. " Боинг " би трябвало да спре да аутсорсва главните си действия, да упорства за отчетност на висшите ръководители и да спре с бакалския си нрав, който се стреми само към високи цени на акциите, с цел да угоди на Уолстрийт.

Затова са ни безусловно нужни мощни и самостоятелни регулатори - нещо, което не е обезпечено, в случай че Доналд Тръмп бъде определен през ноември. Неефективните регулатори са в дъното на всичките ни бедствия - от " банкстерите " (бел. ред. композиция от думите " банка " и " разбойник " ), които предизвикаха Голямата криза, до годините на съзнателно занемаряване на натрупващите се проблеми на " Боинг ". Така наречената саморегулация просто не работи.

И, несъмнено, компанията би трябвало изцяло да се почисти от мениджъри, които следват стила на Джак Уелч, на непрекъснати закани и напън, какъвто беше и казусът с мигриралия от " General Electric ", някогашен изпълнителен шеф, Макнърни.

Разбиването на " Боинг " на части би било друга градивна стъпка. " Твърде огромен, с цел да се провали " (бел ред. оправданието, с което бяха избавени доста огромни банки след рецесията през 2008-ма година), е рецепта за корупция. " Боинг " може да бъде разрушен на три елементи: комерсиална самолетна компания, галактическа и отбранителна, които оперират независимо и имат обособени централи. А даже и да бъдат на разнообразни места в страната.

Фокусът на " Боинг " не може да бъде единствено върху облагата, колкото и значима да е тя. В сферата на внимание би трябвало да влизат и чиновниците, доставчиците и локалните общности.

Това е принцип, дефиниран в отчета на Института на вътрешните инспектори: „ Ключовите акционери са тези, които имат най-голямо въздействие бърху дейностите на корпорацията и върху които корпоративните интервенции имат най-голямо влияние. “

Назначете член на профсъюза в борда на шефовете. Повечето от мениджърите на компанията имат същия метод на мислене, който аргументи казуса " Боинг ".

Според отчет на неправителствената организация " Executive Pay Watch " заплатата на шефа на " Боинг ", Дейв Калхун, за 2022-ра година е била 154 пъти по-висока от междинното заплащане на чиновниците на компанията. Само за съпоставяне - съотношението в заплатите сред началник и чиновници в други огромни компании като " Expedia " е 11 пъти, в Старбъкс е 31 пъти, а в " Амазон " - 38 пъти.

Председателят на борда и изпълнителният шеф би трябвало постоянно да са две обособени длъжности, които да не се извършват от един и същи човек. Следващият изпълнителен шеф би трябвало да бъде с друг " бекграунд " и да донесе свежи хрумвания, спрямо тези на своите прародители. Някой с инженерни умения би бил съвършен.

В края на декември " Боинг " имаше 66 797 чиновници в щата Вашингтон, рекордно невисок брой. Сиатъл към този момент не дава отговор на славата си, именуван преди " реактивния град ". Но районът на Пюджет Саунд е подвластен от това дали " Боинг " ще откри решение на проблемите си. " Боинг " е освен водещият експортьор на Съединени американски щати, само че и най-големият експортьор на артикули в нашия щат.

През 1997 година " Боинг " се сля с " McDonnell Douglas ", компания, известна с фокуса си напълно върху облагата. Още тогава локални шегобийци твърдяха, че " McDonnell Douglas " е купил " Боинг " с парите на " Боинг ". Но казусът предхожда това събитие.

Фил Кондит пое поста основен изпълнителен шеф година преди сливането с " McDonnell Douglas " и се прочу с това, че преместибцентралата от Сиатъл в Чикаго. Така той отряза индустриалните корени на " Боинг ", пренебрегвайки намаляващите поръчки спрямо " Airbus ", поради нападателно гонене на контракти с Министерството на защитата. Той беше заставен да напусне през 2003 година

От друга страна, доста наблюдаващи настояват, че Алън Мълали, който се причислява към компанията през 1969 година като инженер и става президент на отдела за търговски самолети през 1998 година, можеше да е избави " Боинг ". Той обаче беше подценен и продължи своята сполучлива кариера като основен изпълнителен шеф на " Ford Motor ".

Проблемът " Боинг " зрее от години.

Резултатът от това е, че той няма да бъде решен бързо. Но точно годишната среща на 17-ти май ще ни покаже дали компанията е сериозна или възнамерява да резервира неприятните си привички. Нека се надяваме на най-хубавото.

 

Инфо:   " The Seattle Times "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР